Što raditi?

Limski kanal

Prirodne ljepote Hrvatska, ISTRA, Vrsar Limski zaljev
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

        Limski kanal je ustvari morem potopljena krška dolina koja je duga gotovo 13 kilometara, a nastavlja se dublje u unutrašnjost, skroz do Pazina tvoreći Limsku dragu.  Limski zaljev (udomaćeno Limski kanal) je zaljev na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja. Dio je Limske drage. Nastao je kao rijas (potopljeno riječno ušće) rijeke Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u prošlosti se je ulijevala u more u Limskom zaljevu. U njezino staro korito je prodrlo more te je tako nastao današnji zaljev. Širina mu se od ulaza pa prema kraju postupno smanjuje, no Limski se kanal proteže dublje u unutrašnjost istarskog poluotoka tvoreći Limsku dragu koja seže skroz do Pazina. Ukupna duljina Limskog zaljeva i drage koja je u biti njegov kopneni nastavak, je 35 kilometara. Od 1964. zakonom je zaštićen geomorfološko-hidrogeološki lokalitet kao značajni krajolik, a od 1980. godine proglašen je i specijalnim rezervatom mora.
        Posebnost Limskog zaljeva čini bočata voda koja nastaje zbog utjecanja podzemne slatke vode u obliku vrulja na kraju zaljeva, čineći da salanitet mora bude znatno niži. Također i visoka koncentracija kisika stvara specifična obilježja i omogućuje veliku bioprodukciju planktona, riba i školjaka, koje se i uzgajaju posebice dagnje i kamenice. Obale zaljeva su poprilično strme i visoke, dok je sjeverna pokrivena zimzelenim raslinjem, južna ima listopadno drveće. Na vertikalama sjeverne obale vidljiva su četiri tamna otvora ovećih polupećina i pećina, a najznačajnija je Romualodva špilja.


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Limski kanal

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');