Što raditi?

Gradska vijećnica u Puli

Građevine i spomenici Hrvatska, ISTRA, Pula
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

       Pulska Gradska palača jedna je među rijetko sačuvanim starim zdanjima grada, koju ističe izuzetna arhitektura. Njezina jezgra potječe iz 1295. godine, iz vremena kada je Pula bila slobodna gradska općina, a u njoj se nalazilo sjedište gradske samouprave. Kroz dugu povijest Gradska palača nije mijenjala svoju ulogu pa je tako za Mletačke uprave bila sjedište kneza i providura, kasnije i do danas sjedište gradonačelnika.
Sama je palača sagrađena na ostacima drugog forumskog rimskog hrama čiji se dijelovi još vide i ugrađeni su u njeno začelje. Iako zgrada leži na antičkim temeljima, nadograđivana je tijekom više stoljeća, a najveće su se promjene zbile od 10. do 16. Natpis s godinom datacije, 1295., ugrađen je u sjeverno pročelje koje je bilo obnovljeno u 16. stoljeću, a godina vjerojatno označava prvu temeljitu rekonstrukciju i nadogradnju.
       Na istočnom zidu isprepliću su stilovi romaničkog i gotilčkog razdoblja, što su ujedno i najstarije faze graditeljskog razvitka. No na građevini, pogotovo na njezinim uglovima, raspoznaje se renesansna skulptura Telamona i Sirene, kao i stupovi, a prozori u baroknom stilu, najmlađi su arhitektonski elementi na palači. Stalne pregradnje i nadogradnje, dovele su do nastanka građevine koja predstavlja iznimni spoj arhitektonskih stilova od romanike do baroka. Iako je stoljećima bila zapuštana, danas je u potpunosti restaurirana.

Izvor: TZ Pula


Oznake


Galerija

Komunalna palača

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Gradska vijećnica u Puli

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');