Varaždinske Toplice

        Na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, u zelenom okružju pitomih brežuljaka prošaranih livadama, vinogradima, voćnjacima i šumama, tik iznad doline riječice Bednje, smještene su Varaždinske Toplice.

Prirodni dar – izdašan izvor termalne vode – odredio je gradu položaj, dao mu ime i uvjetovao kontinuitet obitavanja i lječenja ljudi kroz sve kulturne epohe, od doba rimskog carstva kada im Rimljani nadjenuše ime Aqua Iasae, do današnjih dana u kojima ponovno oživljava  duh mondenog lječilišta, suvremena termalna rivijera.

Varaždinske Toplice su najstarije termalne toplice u Hrvatskoj koje u svom središtu čuvaju i jedan od najznačajnijih kontinentalnih arheoloških kompleksa, iskopine rimskog termalnog kupališta koje je puna četiri stoljeća služilo svojoj svrsi.

Voda ovdje izvire iz dubine od gotovo 1800 metara, a njen put do vrha, gdje joj je temperatura na izvorištu 58 C traje približno 20 tisuća godina.

       Počeci modernog kupališnog lječilišta vezuju se uz slavnog liječnika Ivana Krstitelja Lalanguea, luksemburžanina rodom, koji krajem XVII. stoljeća djeluje u nedalekom Varaždinu, a lječilišni turizam počinje prije gotovo 185 godina kada se uvode stalni liječniki nadzor, a nešto kasnije i stalni kupališni liječnik i počinje izgradnja čvrstih objekata od kojih neki još i danas dobro služe.
      Početkom prošlog stoljeća Varaždinske Toplice su se svrstale među uglednija srednjeeuropska lječilišta,a danas su cijenjena termalna rivijera s raznovrsnim liječilišno-rekreativnim sadržajima u okviru Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

        Svojim posjetiteljim toplice nude i posebne doživljaje u dane održavanja tradicionalnih turističkih manifestacija: Valentinovo, Topličko ljeto, Anin bal. Lovrečevo, Kukuljevićevi dani, Dani barokne kuhinje, Martinje, Silvestrovo...

Stari grad - Varaždinske Toplice

         Kako bi zaštitio svoj posjed, vlasnik Toplica, zagrebački Kaptol, 1376. godine uz župnu crkvu gradi kaštel (utvrdu). Tijekom XVI. stoljeća u vrijeme turske opasnosti dograđuje se kulama, grabištem kojeg je punio potok termalne vode i lanč ...

Crkva Sv.Martina - Varaždinske Toplice

       Jedna od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem sagrađena je u XV. stoljeću na temeljima srušene starije crkve. U XVIII. stoljeću je barokizirana tako da danas o gotičkom slogu svjedoče tek elegantni uk...


Izvor: TZ Varaždinske županije

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');