Crkva Sv. Kuzme i Damjana, Fažana

Opširnije:Crkva Sv. Kuzme i Damjana, Fažana       Crkva Sv. Kuzme i Damjana je ujedno i župna crkva. Jednobrodna kamena građevina (24x8x8) smještena je u središtu naselja uz samu morsku obalu. Građena je i dograđivana u više faza. Prva crkva pripada paleobizantskom tipu graditeljstva iz VI. stoljeća. Na njenim temeljima potom izrasta romanička pa gotička. Nakon restauracije 1500. te dogradnje i proširivanja koje je uslijedilo 1688. dobiva današnje gabarite Naknadno joj je u prvoj polovici XIX. stoljeća dograđen prezbiterij i preuređeno pročelje u neoklasicističkom stilu.

Apoksiomen

Opširnije:ApoksiomenApoksiomen (2.-1. st. pr. Kr.) Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999., jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Pretpostavlja se da je u more dospio početkom 1. stoljeća, kamo su ga tijekom jaka nevremena bacili zbog opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtvu bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal u kakvo bogato odredište na sjeveru Jadranu.

Crkva sv. Lucije, Jurandvor

Opširnije:Crkva sv. Lucije, JurandvorCrkva sv. Lucije sagrađena na prijelazu iz 11. u 12. st. na ostacima ranokršćanske crkve. Najznamenitija crkva ovog područja, kao i cijeloga otoka Krka, jer je u njoj pronađena čuvena i vrijedna Bašćanska ploča iz 1.100. godine. Danas se u crkvi nalazi i kopija Bašćanske ploče.
Crkvu Sv. Lucije u Jurandvoru krasi glavni oltar, drveni poliptih, djelo majstora Luke i Ivana, sinova Paola Veneziana iz 14. st., čiji original se danas čuva u Biskupskom dvoru u Krku.

Samostan i crkva sv. Antuna, Pula

Opširnije:Samostan i crkva sv. Antuna, PulaSamostan i crkva sv. Antuna u Puli je jedan od sakralnih spomenika grada Pule. Nalazi se tik uz jugoistočnu stranu Amfiteatra u samom središtu grada. Crkva djeluje tako monumentalno da je neupućeni posjetitelj drži katedralom, premda je sagrađena tek u 20. stoljeću. Crkva je posvećena sv. Antunu Padovanskom, a suzaštitnica crkve je sv. Terezija od Malog Isusa.

Kapelica sv. Marije Formoze

Opširnije:Kapelica sv. Marije FormozeKapelica sv. Marije Formoze u Puli pripadala je ranokršćanskoj bazilici sv. Marije Formoze koja je bila dio sklopa benediktinske opatije podignute u drugoj polovici 6. stoljeća zahvaljujući ravenskom nadbiskupu Maksimijanu, porijeklom iz istarskog grada Rovinja.

 • 1
 • 2
 • 3
 • O nama

  crovista_web.png 
  CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

  Follow Us

  Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.