Istraži

Barban

Prirodne ljepote Hrvatska, ISTRA Barban
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Gledaj video

arrow

Detalji

Barban je slikovito naselje u istoimenoj općini, smješteno uz glavnu cestovnu prometnicu Pula – Rijeka, na brežuljku iznad doline rijeke Raše, 26 km sjeveroistočno od Pule.

        Središte je Općine Barban, koja ima izlaz na more u Raškome zaljevu, zauzima površinu od 100 km2 i ima oko 2800 stanovnika. Osim Barbana, u prekrasnom zelenilu Barbanštine, smještena su još 73 sela i zaseoka.
        Barban je gradić bogate povijesti prepun spomenika prošlosti i niz zanimljivosti: 4 crkve (župnu crkvu Sv. Nikole – sagrađena 1701. god. u baroknom stilu, umjesto stare, manje crkve romaničkoga stila, crkvu Sv. Jakova apostola, crkvu Sv. Antuna pustinjaka, crkvu Majke Božje od Oranice); ostatke gradskih zidina: ulazna Velika vrata (zapadna, izgrađena 1718.god.), zatim Mala vrata (istočna, izgrađena 1720.god.) sa prekrasnim segmentom obrambenih zidina (izgrađene 1555. god.); gradsku kulu s naglašeno širokim zidovima, što potvrđuje da je Barban u srednjem vijeku bio dobro utvrđen gradić; glagoljske zapise u crkvi Sv. Antuna pustinjaka i glagoljske grafite u crkvi Sv. Jakova; stari antički rimski natpis iz 1. stoljeća nove ere; gradsku ložu (toranj sa satom je uništen 1944.god.) kao sastavni dio starog prekrasnog trga i palaču Loredan (izgrađena 1606.god.); freske iz 15. stoljeća u crkvi Sv. Jakova apostola (rad fresko-majstora Ivana iz Kastva); kamenu krstionicu; gotičku kustodiju iz 15. stoljeća (djelo majstora Dominika iz Kopra) i drveni kip Sv. Nikole u župnoj crkvi; slike na oltarima župne crkve Sv. Nikole su izradili učenici Palme Mlađeg (1544.-1628.g.), učenika Ticijanova; slikarije na unutarnjim zidovima i šiljastom svodu iz početka 15. stoljeća u crkvi Sv. Antuna pustinjaka i dr.
       Dobro očuvana arhitektonska zdanja iz razdoblja baroka i gotike, freske i glagoljski zapisi, crkve, palače i gradske zidine te viteška igra Trka na prstenac, čine Barban izuzetno atraktivnim izletištem i destinacijom svih zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu.

       Kao i veći dio istarskog poluotoka, područje Općine Barban ulazi u pojas submediteranske vegetacije, a najljepši primjer dobro očuvane šume hrasta medunca i bijelog graba jest Boljunka između Želiski i Barbana. Na čitavom prostoru sjevernog Jadrana prevladava jedinstven tip klime, mediteranska klima. Pod utjecajem je Kvarnerskog zaljeva i mora, koje ljeti hladi, a zimi ublažava utjecaj kontinenta i hladnih masa.

Ljeta su topla, najveća prosječna temperatura je 33°C, a najmanja 25°C, Zime su blage i suhe, najveća prosječna temperatura je 13°C, a najmanja -5°C.


Crkava Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole  župna je crkva u središtu Barbana, sagrađena je 1701. g. (dovršena 1708. g.) u baroknom stilu, umjesto stare, manje crkve romaničkog stila. Obnavljana je 1843. g. i 1959. g. Crkva ima povišeno svetište, sakristiju s velikom mramornim stupovima i mramorni oltar s likovima svetaca.
Posebna umjetnička vrijednost pridaje se slikama na oltarima sv. Nikole, sv.Sebastijana i Svih svetih, koje su izradili učenici Palme Mlađeg (1544.-1628.), Ticijanovog učenika, a bile su postavljene već na oltarima stare crkve. Zvonik iz 1585. godine visok je 25 m i ima tri zvona. Sv.Nikola slavi se 6. prosinca – zaštitnik je Župe i Općine Barban

 


Oznake


Galerija

Crkva sv. Antuna u Barbanu Freske u crkvi sv Antuna

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Barban

O nama

crovista_web.png 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Follow Us

    Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.