Istraži

Barban

Prirodne ljepote Hrvatska, ISTRA Barban
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

Barban je slikovito naselje u istoimenoj općini, smješteno uz glavnu cestovnu prometnicu Pula – Rijeka, na brežuljku iznad doline rijeke Raše, 26 km sjeveroistočno od Pule.

        Središte je Općine Barban, koja ima izlaz na more u Raškome zaljevu, zauzima površinu od 100 km2 i ima oko 2800 stanovnika. Osim Barbana, u prekrasnom zelenilu Barbanštine, smještena su još 73 sela i zaseoka.
        Barban je gradić bogate povijesti prepun spomenika prošlosti i niz zanimljivosti: 4 crkve (župnu crkvu Sv. Nikole – sagrađena 1701. god. u baroknom stilu, umjesto stare, manje crkve romaničkoga stila, crkvu Sv. Jakova apostola, crkvu Sv. Antuna pustinjaka, crkvu Majke Božje od Oranice); ostatke gradskih zidina: ulazna Velika vrata (zapadna, izgrađena 1718.god.), zatim Mala vrata (istočna, izgrađena 1720.god.) sa prekrasnim segmentom obrambenih zidina (izgrađene 1555. god.); gradsku kulu s naglašeno širokim zidovima, što potvrđuje da je Barban u srednjem vijeku bio dobro utvrđen gradić; glagoljske zapise u crkvi Sv. Antuna pustinjaka i glagoljske grafite u crkvi Sv. Jakova; stari antički rimski natpis iz 1. stoljeća nove ere; gradsku ložu (toranj sa satom je uništen 1944.god.) kao sastavni dio starog prekrasnog trga i palaču Loredan (izgrađena 1606.god.); freske iz 15. stoljeća u crkvi Sv. Jakova apostola (rad fresko-majstora Ivana iz Kastva); kamenu krstionicu; gotičku kustodiju iz 15. stoljeća (djelo majstora Dominika iz Kopra) i drveni kip Sv. Nikole u župnoj crkvi; slike na oltarima župne crkve Sv. Nikole su izradili učenici Palme Mlađeg (1544.-1628.g.), učenika Ticijanova; slikarije na unutarnjim zidovima i šiljastom svodu iz početka 15. stoljeća u crkvi Sv. Antuna pustinjaka i dr.
       Dobro očuvana arhitektonska zdanja iz razdoblja baroka i gotike, freske i glagoljski zapisi, crkve, palače i gradske zidine te viteška igra Trka na prstenac, čine Barban izuzetno atraktivnim izletištem i destinacijom svih zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu.

       Kao i veći dio istarskog poluotoka, područje Općine Barban ulazi u pojas submediteranske vegetacije, a najljepši primjer dobro očuvane šume hrasta medunca i bijelog graba jest Boljunka između Želiski i Barbana. Na čitavom prostoru sjevernog Jadrana prevladava jedinstven tip klime, mediteranska klima. Pod utjecajem je Kvarnerskog zaljeva i mora, koje ljeti hladi, a zimi ublažava utjecaj kontinenta i hladnih masa.

Ljeta su topla, najveća prosječna temperatura je 33°C, a najmanja 25°C, Zime su blage i suhe, najveća prosječna temperatura je 13°C, a najmanja -5°C.


 


Oznake


Galerija

Crkva sv. Antuna u Barbanu Freske u crkvi sv Antuna

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Barban

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');