Ispis
Nema ocjena
Prosječna ocjena

Bale

Destinacija Hrvatska, ISTRA Bale


target target target target

Detalji

         Općina Bale smještena nadomak Rovinja,Vodnjana, Kanfanara i Svetvinčenta očuvano je područje Istre koje je izbjeglo sve oblike devastacija i danas s ponosom može reći da je to područje gotovo djevičanske ljepote koje se odlikuje vrhunskim prirodnim bogatstvima, netaknutom prirodom i bogatim kulturnim i arhitektonskim naslijeđem. Općina Bale rasprosire se na 81,65 kilometara četvornih, danas u njoj živi 1.295 stanovnika.
         Kameniti gradić Bale koji i danas nudi istarsku tradiciju i arhitekturu kazuju areheološka istraživanja na tom prostoru postoji još u doba Rimskog carstva. Baljanska utvrda branila je trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. Rimski kastrum u srednjem je vijeku postao gradić utvrđen bedemima, a prvi se put spominje kao Castrum Vallis, odnosno Valle 965. godine. Rimski Castrum Vallis danas je gradić čija se povijesna jezgra nalazi 145 metara nad morem opkoljena brdima. Talijanski naziv Bala - Valle znači dolina, a Bale su dolina smještena između brežuljaka Monleme, Škvačota, Pižanovac te Veli Majan, Mali Majan; Paštrovičev vrh, Sv Nedelja, Brigonera, Mongrižeja i Sokol. Na tim su brdima još u predhistoriji postojale gradine.

        No, Bale danas nisu samo grad, Općina Bale prirodna je cjelina s obradivim poljima, pašnjacima, šumama u kojoj se i danas mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, cisterni, bunara, rimskih vila, uljnih preša, crkava...
U Balama danas možete uživati u miru i tišini, razgledati gotičko-renesansni kaštel Soardo-Bembo, svratiti do tornja iz 19. stoljeća u središtu mjesta, župne crkve, zaviriti u gradsku vijećnicu s lođom iz 14. stoljeća...

       Za poznavatelje i ljubitelje maslinovog ulja i vrhunskih vina okolica Bala pravi je raj na zemlji. U neposrednoj blizini maslinici i vinogradi međusobno se isprepliću pružajući prekrasne slikovite vizure, a njihovi plodovi cijelom kraju daju posebnu čar. Tu ćete nerijetko naići i na kažune, zanimljive kamene suhozidne građevine iz prošlosti.

       Ljubitelji aktivnog odmora i avanture također neće ostati praznih ruku. Cijela Istra, pa tako i okolica Bala, isprepletena je biciklističkim i pješačkim stazama koje će oduševiti i početnike sa slabijom kondicijom, kao i zagrižene bicikliste i ljubitelje trekinga.


Izvor: TZ Bale

 


Lokacija