Istraži

Jelsa, otok Hvar

Prirodne ljepote Hrvatska, DALMACIJA, Hvar Jelsa
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Gledaj video

arrow

Detalji

U središtu otoka Hvara smjestila se Jelsa, milovidna, čista, susretljiva i sklona gostima i putnicima. Omeđuju je dva najviša otočna vrha - na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Na jugu je  okruzena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa sjeverne je strane od sjevernih vjetrova štiti brežuljak Burkovo.

Prvi počeci turizma na otoku sežu u daleku prošlost, u doba antike i srednjeg vijeka, što dokazuju vilae rusticae čije ostatke nalazimo u cijelom Hvarskom polju kao gospodarske i ladanjske objekte. 

Tijekom srednjeg vijeka otok su posjećivali mnogobrojni pustolovi, prirodoslovci, etnolozi i arheolozi koji proučavaju biljke, minerale i antičke spomenike. Organizirani turizam započinje 1868. godine utemeljenjem Higijeničkog društva Hvar pod vodstvom biskupa Jurja Dubokovića. 

Hotel Jadran najstariji je hotel u Jelsi, otvoren 1911.godine. Do naglog razvoja turizma i izgradnje hotela, pansiona, apartmana, restorana, barova, disco-clubova i drugih turističkih objekata dolazi krajem 60-tih godina XX. stoljeća kad turizam postaje glavna gospodarska grana na otoku.Jelsa, Hvar

Najugodnije su šetnje uz morsku obalu, borovom šumom, sjenovitim šumarcima, njegovanim putovima i stazama, kao i slikovitim selima razasutim po brežuljcima i dolinama punim mediteranskog raslinja i ljekovitog bilja u kojima je dobro očuvana ruralna arhitektura uskih ulica i trgova. 

Općina Jelsa i otok Hvar bogati su mnogobrojnim kulturno-povijesnim spomenicima koji se nalaze u crkvama, parkovima, polju, spiljama, na trgovima i drugdje. Područje Općine Jelsa, kao i cijeli otok, ima bogato razvedenu obalu s pripadajucim otočićima, mnoštvo uvala i rtova gdje gost može naći pravo zadovljstvo i mir. 

Uvale i rtovi iznimno su pogodni za sunčanje i kupanje - pijesak, šljunak ili kameni obluci, te velike ravne stijene uz gustu borovu šumu i uvijek lagani povjetarac pruzaju gostu osvježenje i hlad potreban za velikih vrućina. 

Događanja

Veliki četvrtak i Veliki petak – procesija "Za križem" 

Obredi Velikog četvrtka i Velikog petka već 500 godina na Hvaru se obilježavaju na poseban način. Procesija istovremeno kreće iz šest hvarskih mjesta: Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske i privlači brojne vjernike izvan otoka Hvara. 

Dan Općine Jelsa i blagdan Velike Gospe 15.08.

Proslava uključuje crkvena događanja: svečanu večernju misu s procesijom i koncert Župnoga dječjeg zbora. Zabavu u večernjim satima jamči glazba u živo koja se protegne duboko u noć.

Fešta vina - zadnji vikend u kolovozu.

Svake godine, tijekom posljednjeg vikenda u kolovozu, u Jelsi se organizira poznata "Fešta vina" koja traje dva dana. Svi koji dođu na feštu mogu uživati u domaćim specijalitetima, najboljim hvarskim vinima te obilju zabave počevši od popodnevnih sati utrkom magaraca, preko potezanja konopa, skidanja pršuta... do koncerata poznatih hrvatskih izvođača.


 Izvor: TZ Hvar


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Jelsa, otok Hvar

O nama

crovista_web.png 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Follow Us

    Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.